Het inmaken van groenten is weer helemaal terug van weggeweest.

geplaatst in: Gerechten | 0

Maar hoe begin je eraan?

Onze moestuin heeft zich weer eens laten gelden. Een bekend gegeven, een massa aan groenten samen rijp. Maar wat doe je daar dan mee help! 

En dat was nog maar het begin van het seizoen 🙂

Vorig jaar nog een derde kleine diepvries bijgezet, maar ondanks die aankoop hebben we onvoldoende bewaarcapaciteit.

Dan maar even terug in de tijd  “grootmoeders wijze” !  Als kind herinner ik mij haar altijd druk in de weer met weckpotten, dus dacht ik, waarom niet uit proberen.  Jazeker, amai en hoe , wat kan je grote hoeveelheden op deze manier verwerken.

Koken met seizoengroenten is altijd lekkerder, goedkoper en beter voor het milieu! Maar niks is zo leuk om in de herfst en winter te genieten van al dat lekkers uit de tuin.

Wat is wecken?

Bij het wecken worden fruit, groenten of vlees ingemaakt op een manier waarop de aanwezige micro-organismes door verhitting gedood worden. Zo blijven de producten langer houdbaar.

Dit heb je nodig

·         Groenten of fruit om in te maken.
·         Weckpotten met bijhorende weckelastieken of klemmen.
·         Weckketel

Een goede voorbereiding is belangrijk:
Pluk het fruit en groenten en verwerk het direct!  Je kan effectief alle soorten inmaken.
Zorg voor een kraaknette werkruimte en dat niet alleen, ook je weckpotten moeten mooi proper zijn. Het is een belangrijk aspect dat je bokalen en flessen goed gesteriliseerd zijn.  Dit doe je door deze een half uurtje in de oven te zetten op 100C° en de inmaakringen (afdichting deksel) kook je in een grote pan met water en een lepel soda gedurende 5 minuten en leg ze dan in een pot met zuiver water tot gebruik.


Nu kunnen we starten met inmaken
1. Was je groenten goed schoon en vul de weckpotten ermee. Hiervoor gebruik je best een trechter, zodat de randen van de weckpotten niet vies worden.
2. Leg de inmaakring op het deksel en draai deze in één handeling om en zorg dat het deksel netjes gecentreerd past op de pot
3. Sluit het deksel goed af met bijbehorende klemmetjes of speciaal kliksysteem.
4. Plaats je inmaakrooster onderaan in de weckketel en plaats je weckpotten hierop. Vul de weckketel met water, totdat de potten 3/4 onder water staan. Indien de potten op elkaar staan moet de hoogste pot 3/4 onder staan.
5. De temperatuur en tijd waarop je je product moet wecken is afhankelijk van product tot product. Zoek dit even op, bij aankoop van een weckpot zit normaal een bijbehorende handleiding met temperaturen en tijden. De wecktijd begint pas op het moment dat de temperatuur van het water 90 graden is.

6. Wanneer de tijd om is , haal je de potten eruit , er bestaat soort tang die heel handig is om deze hete potten eruit te halen. Verwijder de klemmen wanneer de pot volledig is afgekoeld en zet deze in een koele omgeving, eventueel afgedekt door een handdoek.
7. Als alles normaal is verlopen zoals beschreven  kunnen de groenten en fruit jarenlang in het donker bewaard blijven.  Maar zo lang staan ze er bij ons meestal niet 😊.


Wist je dat je zelfs cake of muffin kan wecken.  Heerlijk toch altijd cake of muffin in huis.


Wat heb je nodig?
·         300 gram speltbloem
·         1/4 theelepel zout
·         2 theelepels bakpoeder (ik gebruik wijnsteenbakpoeder )
·         240 ml havermelk
·         1 ei
·         1 theelepel vanille extract
·         100 gram gesmolten grasboter
·         150 gram blauwe bosbessen
·         Weckpotten van 290ml


Stap 1: steriliseer uw weckpotten in de oven
Was de weckpotten uit in.  Verwarm de oven voor op 100 graden.
Zet de weckpotten in de oven voor half uurtje.  Leg ook de deksels van de weckpotten in de oven.
Doe dit op een bakplaat met de binnenkant van de deksel naar boven zodat deze de bakplaat niet raakt.

Stap 2 voorbereiden van uw weckpotten
Haal uw weckpotten uit de oven en zet de oven op 190 graden. Smeer uw weckpotten aan de binnenkant in met boter (ik gebruik hiervoor gewoon wat keuken papier, maar siliconen kwast kan ook altijd) en strooi er wat paneermeel in.
Ik gebruik hiervoor Schär Pan Gratí Paneermeel.  Zorg er ook voor dat u de bovenste randen van het weckglas niet raakt zodat de inmaakringen straks goed hun werk kunnen doen. Gebruik anders een trechter.

Stap 3 maak het beslag voor de muffins
Doe de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom en meng alles goed door elkaar tot een deeg.
Mix in een andere kom het ei, de melk, de boter en vanille extract.
Maak in het midden van uw deeg een gaatje en giet hierin uw ei-melk-botermengsel.
Meng het geheel goed door elkaar met een lepel. Voeg de bosbessen toe en roer alles goed door elkaar tot uw een klonterig deeg heeft.

Stap 4: Vullen van de weckpot
Neem een weckpot en vul deze voor de 1/2 met het muffinbeslag.

Stap 5: Nog even n de oven! Zet de weckpotten met het beslag in de oven en bak de muffins gedurende ongeveer 30 a 40 minuten in de oven.
Controleer met een sateprikker of de muffins gaar zijn. Als de sateprikker droog uit de muffins komt is deze perfect gebakken.

Stap 6 wecken: Sluit de weckpotten met de inmaakringen en weckklemmen.  Zet de weckketel op 100 graden en weck uw weckpotten daarna gedurende 30 a 35 minuten.  Laat de weckpotten volledig afkoelen en verwijder de weckklemmen.  Muffins of cake in weckpotten zijn 6 maanden houdbaar.

Nog even deze tip: wil je aan de slag en heb je nog geen materiaal of mis je recepten kijk dan eens op deze handige website: https://weckenonline.eu/weckrecepten/

Courgette confituur

geplaatst in: Gerechten, lunch, tussendoortjes | 0

Courgette confituur

Elk jaar opnieuw is het een hele uitdaging om die vele courgettes te verwerken. Elk jaar opnieuw weet ik toch wel geslaagde receptjes te vinden. Zelf heb ik het een beetje aangepast naar een iets ‘gezondere variant’

voor 3 à 4 potjes:

  • 500 g gele courgette (in stukjes, met schil) (als de courgette heel groot is, verwijder dan de pitjes)
  • 450 g vruchtvlees van sinaasappels  (ongeveer 6 flinke sinaasappels)
  • 2 dobbelstenen gember (in kleine stukjes)
  • 35 -40 ml sap van 1 citroen
  • 22 gram konfitura ( biologisch geleermiddel te krijgen om confituur te maken )
  • 300 gram kokosbloesemsuiker

Daar gaan we met die courgettes:

Voeg 22 gram konfitura al roerend toe aan de gele courgettes (in stukjes met schil), de 450 gram vruchtvlees van sinaasappels en 2 dobbelstenen gember (in kleine stukjes) in een ruime kookpot. Voeg hier het citroensap aan toe en naar smaak 300 gram droog zoetmiddel. Breng het geheel al roerend aan de kook gedurende 3 minuten en blijf roeren. Na deze kooksessie tovert u de mixer boven. Maak alles egaal. Daarna de hete massa direct tot aan de rand afvullen in een voorverwarmd en droog potje. Met een twist off deksel sluiten en ongeveer 5 minuten op zijn kop zetten zodat het vacuüm trekt.

Ik fiets 400km voor Think Pink

geplaatst in: actie | 0

Ik fiets 400km voor Think Pink

Wil jij mijn sponsor zijn?



Ik verleg alvast mijn sportieve grenzen en steun tegelijk de strijd tegen borstkanker. Ik fiets dit mooi traject en zoek nog jouw financiële steun.

Per schijf van 50 euro krijg je een gratis stoelmassage cadeau*

Wist je trouwens dat elke gift vanaf 40 euro per jaar fiscaal aftrekbaar is voor 45 %.

Wil je sponsoren: https://www.think-pink.be/nl/acties/e/e/31950 + verwittig mij even van je storting via het contactformulier en bekom je stoelmassagebon: https://evygoesnature.be/contact-2/

Je kan ook steunen door één van volgende gadgets te kopen

lippenbalsem: 1 euro / handbalsem: 5 euro / shoppertas: 5 euro / – sporthandoek grijs: 5 euro / drinkfles met fruitfilter: 13 euro

Een gadget aankopen kan door mij een mailtje te sturen via het contactformulier: https://evygoesnature.be/contact-2/ . Laat mij even weten welk gadget je wenst aan te kopen.

* stoelmassage gaat door in Zwaanaardestraat 58 te Sinaai.  Bon geldig tot 19/12/2019.

Gezonde guilty pleasure

geplaatst in: Gerechten | 0
Heerlijke gingerbread mannetjes

Ingrediënten

120 gr Medjoul dadel ontpit
3 eetlepels amandelen
1/4 koffielepel gemalen gember
1/4 koffielepel kaneel
een snuifje nootmuskaat
een snuifje zout
1/2 koffielepel curcuma ginger latte poeder (of je kan andere latté poeders gebruiken)
  1. Doe alle ingrediënten in een blender en mix alles tot een stevig deeg.
  2. Vorm dan met de hand gingerbread mannetjes ( of gebruik een uitsteekvorm) . Je kan natuurlijk ook andere vormen uitsteken zoals rondjes , bloemen , sterretjes , …

Zelf heb ik dit samen met mijn metekindje gemaakt. Veel deeg heeft de vormpjes niet gehaald en is iets vroeger in zijn buikje verdwenen :-). Hij vond het alvast leuk en lekker!

Bron: Puur Gezond

Immuniteitsboost

Om te voorkomen dat we straks allemaal de zakdoeken moeten bovenhalen kunnen we gebruik maken van een aantal kruiden.  Maar ook als de winterkwalen ons te pakken hebben kunnen kruiden zeker ondersteuning brengen.

Voor elke kwaal groeit er een kruid

Maak kennis met deze kleine wondertjes:

  • Citroen, dit is een belangrijke etherische olie voor je weerstand omdat hij zoveel positieve eigenschappen heeft. Maar door zijn sterke antibacteriële en antivirale werking kan deze etherische olie niet ontbreken in onze mengeling.  Citroen is zeer nuttige om de ruimte te reinigen van alle die vervelende beestjes :-).
  • Kruidnagel, is dan weer een goede olie om preventief te gebruiken en zodoende infecties te verhinderen.
  • Oregano etherische olie is één van de sterkste antibiotica / anti schimmel middelen die je kunt krijgen. Maar heb je toch vastzittend slijm dan is Oregano jouw ondersteunende olie.
  • Eucalyptus radiata is waarschijnlijk uit gans het mengsel wel de bekendste olie met een heilzame werking op de luchtwegen.
  • Ravintsara mag ook niet in deze mengeling ontbreken!  Ze wordt vaak als de koningin van de winter voorgesteld: ze is bestand tegen microben als de griep die ons vooral in dit seizoen belagen.

Hoe begin je eraan?

Neem een leeg 10 ml. bruin- of blauwglas flesje en meng hierin de onderstaande etherische oliën en goed schudden en je immuniteitsboost is klaar voor gebruik.

  • 30 druppels ravintsara
  • 20 druppels citroen
  • 15 druppels kruidnagel
  • 15 druppels kaneel
  • 13 druppels zwarte peper
  • 13 druppels oregano
  • 10 druppels eucalyptus

Hoe kan je deze boost nu gaan gebruiken?

  • Doe 5 druppels van de compositie in een aromaverstuiver en verdamp.
  • In bad: maximaal 10 druppels – vermeng het oliemengsel met eeneen theelepel (koffie) melk, honing of een beetje zeezout.
  • Gebruik max. 10  druppels, vermengd met een massage olie en breng aan onderaan de voeten.

Sorbet van rode besjes (aalbessen)

geplaatst in: dessert | 0

Free stock photo of food, healthy, red, summer

 

Wat heb je nodig?

  • 300 g aalbessen (rode bessen)
  • 50 g kokosbloesemsuiker of andere ongeraffineerde suiker
  • 25 g honing (ik gebruikte acacia honing)
  • zeste van 1/2 appelsien en sap van 1 appelsien of 50ml citroenmelisse hydrolaat
  • handvol blaadjes citroenmelisse
  • voor de afwerking: enkele takjes rode bessen

 

 

Hoe maak je het?

Maak de aalbessen schoon. Rits de bessen van de takjes en spoel ze kort onder stromend water. Doe ze in een kookpot met de suiker en de honing en plaats dit op een zacht vuurtje.

Voeg het sinaasappelsap toe en de zeste van een halve appelsien. Wat ook heel lekker is in plaats van sinaasappel is werken met hydrolaat van citroenmelisse.  Laat alles even opkoken tot de besjes open springen.

Voeg de citroenmelisseblaadjes toe (ook als je met sinaasappels zou werken)

En laat dit 5 minuutjes trekken. Zeef het sap en laat het afkoelen.

Ik hield hiervan voldoende over voor 4 personen van deze heerlijke sorbet te kunnen voorzien.

Plaats de bessensiroop enkele uren in de koelkast zodat het goed koud is.

Draai er sorbet van in een ijsmachine.

Vers gedraaid sorbetijs is het allerlekkerst. Maar je kan de sorbet ook kort in de diepvries bewaren.

 

Ik hoef me niet schuldig te voelen pizza

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

 

Deze pizza is een perfecte gluten/tarwe vrij alternatief voor de gewone pizza.  Het is een gezonde variant die in iedereen zijn dieet past.

Voor het recept heb je bij voorkeur een droogoven (maar kan ook met de gewone oven) en blender nodig.

 

Ingrediënten

voor het deeg:

  • 180 gram erwten
  • 1 bundel spinazie
  • 60 ml rijstmelk
  • 1/2 eetlepel chiazaad + 1/2 eetlepel water
  • 195 gram havervlokken
  • 60 gram SuperSprouts van het merk Biotona
  • 1 teentje look
  • 1/2 eetlepel olijfolie
  • 1/2 eetlepel appel azijn
  • 1 eetlepel Orac kruiden van Amanprana

 

Voor de topping:

  • +/- 250 gram tomatenpassata (wil je hiervan een super recept, kom dan eens naar een workshop gezonde darmen :-))
  • potje half gedroogde tomaten
  • handvol rucola
  • optioneel: kaas of edelgistvlokken

 

Hoe ga je te werk:

1.Mix de havermout vlokken fijn in de blender en doe ze in een kom.

2. Warm de spinazie 1 minuut op.  Voeg de spinazie, erwten, SuperSprouts, rijstmelk, olijfolie, Chia zaad, look, orac mix,  en appelazijn in de blender .  Doe de massa na het blenden in een kom.

3. Voeg de spinazie toe aan de kom en meng alles goed.

4. Neem bakpapier en doe dit op de lade van je droogoven.  Doe de hele massa op het bakpapier.  Ik neem ronde vormpjes en vul deze tot het deeg de dikte heeft van +/- 1cm.

  • Droog 5 uur op 60C° in een droogoven.
  • Of als je de rauwe versie wenst plaats op 39C° voor een 8 tot 10u.
  • Je kan ook een gewone oven gebruiken en dan zet je die op een lagere temperatuur voor een 2 tot 3 uurtjes.

Wortelquiche

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

foto van Evy goes nature.

 

Een groentetuin hebben is super leuk. Maar af en toe moet je wel creatief worden. Want als iets klaar is uit je tuin dan is er ineens veel. Dus nu zijn de wortels aan de beurt.

Dan maar wortelquiche:

Ingrediënten:

  • 1 à 2 vellen brickdeeg
  • 1 ajuin
  • 2 tenen look
  • 350 g (ongeschild gewogen) wortels
  • 3 eieren
  • 2,5 dl room
  • 150 g feta
  • 2 el koriander, vers & gesneden
  • Peper

 

Bereiding:

Doe het brickdeeg in jouw bakvorm.
Snijd de ajuin fijn en bak ze met de geperste look. Schil de wortel en snijd deze in schijfjes. Doe de wortel bij de ajuin en laat ze wat garen. Kruid met peper en zout.
Klop de eitjes los met de room en kruid met peper en zout. Voeg de koriander toe.
Verkruimel de feta.
Beleg het brickdeeg met de groentjes.
Daarop komt de feta en daarna het ei/room mengsel.
Bak het zo’n half uurtje op 180°C.

En smullen maar!

En toen waren er tomaten

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch, tussendoortjes | 0

 

Iedereen die mij op FB beetje volgt weet dat ik van alles staan heb in mijn groentetuintje.  Ik probeer zoveel mogelijk te verwerken om deze winter ook te kunnen genieten van de opbrengst.

Omdat mijn tuintje zo een mooie opbrengst heeft dit jaar heb ik mij een droog oventje gekocht.  Had ik dit

maar al veel vroeger gedaan.

Een eerste succes recept zijn mijn half gedroogde tomaten.  Hemels lekker!

Wat heb je nodig

  • rijpe kleine tomaten
  • Orac mix van Amanprana
  • knoflookteentjes
  • verse basilicum
  • olijfolie

 

Ik heb mijn tomaten in half gesneden en ze met hun buitenzijde op bakpapier (op de laden van mijn voedseldroger) gelegd.  Dan heb ik ze ingewreven met de orac mix van Amanprana.  Wees wel voorzichtig met kruiden want doordat het vocht uit de tomaten verdwijnt zal de smaak van de kruiden intens aanwezig zijn.

Daarna heb ik mijn voedseldroger op 52 graden ingesteld voor 7u30.

Nadien heb ik de tomaten laten afkoelen.

Ik heb veel weckpotten staan en daarom heb een weckpot genomen.  Maar je kan de tomaten ook in een klein potje doen met schroefdeksel.
Duw de tomatenschijfjes goed aan en voeg de gehakte knoflookteentjes, olijfolie en verse basilicum toe.
Laat de olie en knoflook een paar uurtjes in de gedroogde tomaten trekken voordat u ze eet, zo worden ze zachter.
Hoe langer u wacht des te zachter worden uw tomaatjes. (u kunt de tomaten als ze te droog zijn ook nog even laten wellen in water).

 

Heel belangrijk: Knoflook is heerlijk.  Maar maak je zongedroogde tomaten met knoflook pas klaar als je ze gaat opeten.  Knoflook in olie kan leiden tot botulisme.

Hierboven zie je nog mijn weckpot met tomaten.  Geloof mij de bodem van deze pot was vrij snel zichtbaar :-).

 

Lenteschoonmaak

Elk jaar naar het einde van de winter en het begin van het voorjaar slaan de lentekriebels bij mij toe.  Bij jou ook?

 

Evenals de natuur willen ook mensen in de lente een nieuwe start maken met als gevolg de grote voorjaarsschoonmaak.

Niet te missen in jouw schoonmaakkast zijn de schoonmaakbommen van Martine Prenen.

Ze zijn heel eenvoudig om te maken, ecologisch en spotgoedkoop!

Je kan deze bommetjes gebruiken voor je was, vaatwas en in je toilet.

Maar je kan er ook de ijskast mee ontgeuren of je schoenenkast terug een aangename geur geven.

 

Recept

  • 1 1/2 kopje natriumbicarbonaat (of beter gekend als baking soda)
  • 1/2 kopje citroenzuur
  • 30 druppels etherische olie van lavendel (relaxerend en ontgeurend)
  • 30 druppels etherische olie van citroen (antibacterieel en antistank)
  • 30 druppels etherische olie van munt (lekker verfrissend)
  • ijsblokvormpjes
  • beetje water

 

Hoe ga je te werk

Simpel je voegt de baking soda, citroenzuur en etherische olie allemaal samen.  Daarna giet je er voorzichtig water bij en roer dit doorheen de massa tot de massa aanvoelt als natte sneeuw.  Daarna druk je alles goed aan in de ijsblokvormpjes.

Je laat de bommetjes 1 dag goed uitharden en daarna bewaar je ze in een luchtdichte pot.

Ik gebruik hiervoor een weckpot.

Vanaf nu geen stinkende vaat, wc, schoenenkast,… meer!

 

Laat de lente nu maar komen!