Gezonde snelle, pizza!

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

 

 

 

Als je niet veel tijd hebt, is het zo verleidelijk om een pizza op te warmen.  Maar heb je aan dit leuk alternatief al eens gedacht? Beleg een omelet zoals je favoriete pizza.   De omelet geeft je een lang voldaan gevoel, waarbij je bij uithaal pizza vaak snel terug honger hebt. Plus de omelet is snel klaar.

 

Je hebt nodig per persoon

  • 2 grote of 3 kleine eieren
  • 1/2 paprika
  • 1/4 courgette
  • een paar kastanje champignons
  • een paar kleine trostomaatjes
  • een flinke snuf oregano
  • een snufje Himalaya zout
  • een handje versgeraspte Pecorino (Italiaanse schapenkaas) of Parmezaanse kaas.

 

Verwarm een beetje olijfolie in de koekenpan en voeg de groenten toe. Bak deze, terwijl je ze regelmatig omschept, totdat ze beetgaar zijn. Klop ondertussen de eieren los.

Verdeel dan de groenten goed over de bodem van de pan, en giet de eieren over de groenten. Draai het vuur laag, en leg een deksel op de pan. Als de omelet bijna gaar is, verdeel dan de kaas eroverheen, en strooi er wat oregano of Italiaanse kruiden overheen.

Suikervrije snoepjes

geplaatst in: Gerechten | 0

Veel gezonder dan wijngums of gummiebeertjes en nog snel gemaakt ook!

gezonde-snoep

Wat heb je nodig:

  • 150 ml vers geperst sinaasappelsap of biologisch appelsap
  • 200 gram bevroren of vers fruit zoals bijv. aardbeien, frambozen, abrikozen, bosvruchten etc. (Als je bevroren fruit koopt let dan goed op dat er geen suiker is toegevoegd. Met rood fruit krijg je qua kleur natuurlijk het mooiste resultaat)
  • 5 gram agar agar poeder.
  • Naar smaak wat ahornsiroop of agavesiroop of (rauwe) honing. Dit hangt ook een beetje af van welke soort fruit je gebruikt. Als je heel zoet fruit gebruikt heb je minder zoetstof nodig.
  • Blender of staafmixer
  • Siliconen vormpjes (bijv. chocolade of ijsblokjes) of een platte (oven) schaal

Bereiding

  • Doe het sap en het fruit in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Voeg agar agar per eetlepel toe, roer steeds goed door en laat meekoken. Lees ook hier eerst even op de verpakking of 5 gram wel voldoende is voor deze hoeveelheid of dat je meer of minder nodig hebt.
  • Als het fruit zacht en heet is, pureer het dan fijn in een blender of met een staafmixer. Voeg naar smaak wat agavesiroop, ahornsiroop of honing toe.
  • Roer het geheel nog even goed door.
  • Schenk het over in siliconen chocoladevormpjes of een platte (oven)schaal.
  • Laat opstijven en haal dan de fruit snoepjes uit de siliconenvormpjes (dit gaat het makkelijkst als je ze even laat bevriezen). Als je de fruit gel in een platte schaal hebt laten opstijven kan je ze nu in blokjes snijden en uit de schaal halen.

Je kan de suikervrije fruit snoepjes in de koelkast bewaren, heb je er teveel dan kan je ook een deel invriezen voor later.

Ondanks het feit dat deze snoepjes geen toegevoegde witte suiker bevatten is het verstandig om deze ook met mate te eten want ze bevatten natuurlijk nog wel veel vruchtensuiker maar het is in ieder geval een veel beter en lekkerder alternatief dan de snoepjes uit de winkel vol met chemische kleur- geur- en smaakstoffen.

 

Ontbijt: geen tijd – geen excuus meer!

geplaatst in: Gerechten, Ontbijt, tussendoortjes | 0

Knapperige – ik moet zelfs niet in de oven – granola barA no-bake, easy chewy granola bar recipe that comes out perfect every time with coconut oil and no refined sugar! Add any nuts, seeds, dried fruit, and spices you want. A perfect back to school snack!

  • Alle combinaties van ingrediënten zijn mogelijk.  Het recept bestaat uit havermout, noten/zaden, gedroogd fruit, samengevoegd met kokosolie en beetje zoeter gemaakt met honing!
  • Aangezien er niet gebakken hoeft te worden, maak je ze heel snel en makkelijk klaar.
  • Geen paniek: ze kleven mooi aan elkaar, dus geen kruimels overal.
  • Lekker en gezond: geen geraffineerde suiker, kokosolie en veel vezels en GOEDE vetten!  Hierdoor zal je een lang voldaan gevoel hebben.
  • Oh en ik zou nog vergeten vertellen hoe lekker ze wel niet smaken.

 Ingrediënten

    • ¼ cup kokosolie
    • ¼ cup honing
    • ¼ theelepel himalaya zout
    • Andere kruiden en smaken (1 theelepel vanille extract, 1/2 theelepel kardemon, ¼ theelepel kaneel, snuifje nootmuskaat)
    • 1 cup havermoutvlokken
    • 1 cup noten en zaden (½ cup amandelen, ¼ cup zonnebloemzaadjes, ¼ cup pompoenzaadjes, 1 eetlepel chia zaadjes)
    • 1 cup fijngesneden gedroogd fruit (bv. gedroogde vijgen, maar je kan gebruiken wat je wil)

Hoe maak je deze repen klaar?

  1. Smelt de kokosolie, honing, zout en ander kruiden in een pan.
  2. Wanneer je een lopende massa hebt en alles begint beetje papperig te worden, zet je het vuur lager, voeg de havermoutvlokken toe.
  3. When liquid mixture melts and becomes a bit foamy, turn the heat down to low, add the oats en roer alles goed.
  4. Voeg de noten en zaden toe en terug goed roeren.
  5. Uiteindelijk voeg je gedroogd fruit toe in het mengsel
  6. Laat alles nog even op een laag vuurtje staan voor paar minuten. Zo worden de ingrediënten nog beetje zachter en zal alles beter aan elkaar kleven.
  7. Doe in een bakvorm bakpapier.
  8. Doe het mengsel in deze bakvorm, druk alles aan met een houtenlepel terwijl je de massa gaat uitspreiden.
  9. Doe plastic folie op de bovenkant en druk alles goed aan.  Je kan een schaal of beker hiervoor gebruiken.  Zorg wel dat het goed ingepakt is met foliepapier en dat je alles gelijkmatig verdeeld!
  10. Plaats de bakvorm in de ijskast voor minstens 2 uren (maar een nachtje in de ijskast kan zeker geen kwaad).
  11. Haal de granola uit het bakpapier.  Het zou nu 1 grote blok moeten zijn, die je in 6 tot 8 bars kan snijden.  Wikkel deze bars afzonderlijk in huishoudfolie.  Je kan ze op deze manier tot 2 weken in je ijskast bewaren.

 

Zelfgemaakte glasreiniger: test doorstaan en goed bevonden

 

Ik heb 170ml witte (schoonmaakazijn) samengevoegd met 330ml gedistilleerd (of gekookt water) en daarna nog 5 druppels citroen (en/of lavendel olie – maximaal 5!) erbij in een sprayflacon.
Goed schudden en klaar.

Nog even paar tips:

  • Spuit je zelfgemaakte glasreiniger op het glazen oppervlak of de spiegel en wrijf droog en schoon met een oude krant of een microvezel doekje.
  • Poets je ramen of spiegels met oude kranten, dit geeft een zeer goed streeploos resultaat en laat een vuil werende laag achter op je glas.
  • Lap geen ramen in de zon. De strepen ontstaan doordat de zon de ramen te snel laat drogen.
  • Wrijf de buitenkant van het glas in horizontale richting en de binnenkant in verticale richting. Zo kan je zien waar je nog moet poetsen.
  • Gebruik een schone schoolbord reiniger (zo’n ouderwetse waarmee het krijt van het schoolbord gewreven wordt) om je ramen te polijsten na het schoonmaken. Wel een goede kwaliteit gebruiken.
  • Belangrijk om te weten als je natuurlijke glasreiniger gaat gebruiken…..
    Begin met het onderstaande sterkere glasreiniger recept want waarschijnlijk heb je nog een wax laag van de commerciële glasreiniger op je ramen zitten.  Deze glasreiniger die ik net gemaakt heb, kan deze niet verwijderen en daardoor blijf je strepen zien.  Probeer dan het recept hieronder.

Sterk glasreiniger recept
Dit recept is voor echt vuile, vette streperige ramen. Bijvoorbeeld na veel regen (of als je langere tijd de ramen niet hebt gepoetst), voor vieze autoruiten of na gebruik van commerciële glasreinigers.

  • Voeg ¼ theelepel (2 ml.) natuurlijke vloeibare zeep (bijv. afwasmiddel, groene zeep of castille zeep) toe aan 250 ml. gedestilleerd of gekookt water en 250 ml. azijn.
  • Voeg 5 druppels citroen, teatree of lavendel etherische olie toe en goed schudden.
  • Spuit op het glazen oppervlak of de spiegel en wrijf droog en schoon met een oude krant of een microvezel doekje.bron:

Homemade ketchup!

geplaatst in: Avondeten, lunch | 0

Geen verdoken suiker in deze homemade ketchup!

Eigenlijk is de basis van ketchup: tomaten. Zelf ketchup maken zonder suiker is even werk, maar je kunt hem dan ook heel lang bewaren. Een ongeopende pot homemade ketchup kun je namelijk wel 6 maanden bewaren. Komaan we gaan aan de slag!

 

Ingrediënten:
  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 grote rode ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 3 cm geraspte verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 el verse basilicumblaadjes
  • 1 tl korianderzaad
  • zout & peper
  • Optioneel: honing naar smaak toevoegen

 

Aan de slag:
  • Zet een aantal schoongemaakte en uitgekookte glazen potten klaar. Ik gebruik hiervoor altijd weckpotten. Deze sluiten goed af, zo weet ik zeker dat de ketchup goed houdbaar blijft.  Neem kleinere weckpotten, want na opening is de ketchup maar een 2 tal weken meer houdbaar.
  • Snijd de tomaten in 4 stukken en verwijder het harde gedeelte van de tomaten.
  • Was de paprika en verwijder de witte stukken en zaadlijsten. Snijd de rode paprika in grove stukken.
  • Pel de rode ui en snijd deze ook in grove stukken.
  • Was de bleekselderij en snijd deze ook in stukjes.
  • Doe de tomaten samen met de paprika, bleekselderij en rode ui in een grote pan met dikke bodem. Voeg hieraan de rode wijazijn toe en de eetlepel olijfolie toe.
  • Voeg de verse basilicumblaadjes, de geraspte gember en het korianderzaad toe.
  • Knijp een teentje knoflook uit boven de pan.
  • Breng dit langzaam aan de kook en laat voor zo’n 2 uur zachtjes sudderen.
  • Wanneer het mengsel zacht is haal je de pan van het vuur. Met een staafmixer of blender mix je het mengsel tot een gladde saus.
  • Deze saus is waarschijnlijk nog te waterig, dus tijd voor fase 2: indampen!
  • Giet de saus terug in de pan en laat de ketchup op matig vuur indampen tot je de gewenste dikte bereikt hebt.
  • Even voorproeven natuurlijk! Voeg naar smaak peper en zout toe. Eventueel kun je nu ook wat honing toevoegen. Nog even goed door roeren natuurlijk.
  • Laat de kokende saus even afkoelen voor je het in de potten doet. Wanneer je de ketchup in de potten hebt gedaan, zet je deze 5 minuten ondersteboven zodat ze vacuüm kunnen trekken.
  • Na opening is de ketchup ongeveer 2 weken houdbaar.

Pompoenspaghetti met bolognaise saus!

geplaatst in: Avondeten, Gerechten | 0

Pompoenspaghetti met bolognaise saus is volledig volgens de voedselcombinaties.  Goed meegenomen is dat je op deze manier meer groenten in je maaltijd kan smokkelen.  Geen gedoe met een spiralizer of juliennesnijder voor dit gerechtje.

Spaghetti-pompoen-maken

 

Deze langwerpige felgekleurde gele spaghettipompoen is een leuke en unieke soort. Het vruchtvlees van deze pompoen lijkt sterk op spaghetti. Het heeft een malse maar vezelige structuur die na het kookproces uit elkaar valt in lange slierten. Ideaal dus om uw kinderen groenten te leren eten of als alternatief voor pasta bij personen met een glutenallergie.

Je snijdt de pompoen in 2, de pitten en de draden verwijder je, laat garen in de oven en dan de spaghett eruit schrapen! Je kan de spaghetti in de pompoenschil serveren. Minder afwas en heel eerlijk, hoe cool ziet dat er wel niet uit?

Pompoenen zijn het hele jaar te verkrijgen, maar ze zijn op hun best in de herfst en het begin van de winter.  Bovendien zijn ze super goed voor je. Zo bevat pompoen heel wat vitamine A, dewelke als antioxidant fungeert. Vitamine A is relatief goed opgewassen tegen hitte en dus haal je ook met een klaargemaakte spaghettipompoen nog heel wat goede stoffen naar binnen. Your body will love it! Door deze vitamine A zijn pompoenen onder andere heel goed voor de ogen en de huid! Vitamine A is een vetoplosbare vitamine, dat wil zeggen dat je ze alleen maar kan opnemen met vet erbij. In de bolognaisesaus zit al vet, van het vlees en de vetstof die we in de pan gebruikt hebben. Maar doe er gerust nog een scheutje extra vièrge olijfolie bovenop. Dat is niet alleen goed voor de opname van je vitamine A, je hebt ook nog eens al het goede van de extra vièrge olijfolie.

Per 100 gram bevat pompoen iets meer dan 2 gram koolhydraten, dat is dus maar een fractie van de koolhydraten uit pasta die 25 gram per 100 gram bevat! Plus de pompoen is dé groente om je lichaam te ontzuren. Ideaal voor wie een zuur-base eetpatroon volgt. Het heeft ook een lage glycemische ladingén bevat veel vezels en weinig calorieën.

 

Onderstaand recept is voor 2 personen.

Ingrediënten:

  • 1 grote spaghettipompoen
  • Een beetje olijfolie
  • 2 kleine uien
  • 2 stengels selder
  • 2 wortels
  • 2 teentjes lookSpaghetti-pompoen-recept-gezond-low-carb-960x495 2
  • 4 grote tomaten
  • 500 gram biologisch gehakt naar keuze.
  • 300 ml tomatenpuree (biologisch, uit een glazen fles)
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat (biologisch uit een glazen potje)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • peper en zout

Hoe maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Snijd de spaghettipompoen in twee en verwijder de pitten en de draden.
  3. Maak de huid van de pompoen even nat en dep droog met een keukenpapiertje. Vet de binnenkant even in met een beetje olijfolie.
  4. Leg de twee stukken pompoen in de oven, voor ongeveer 45 minuten.
  5. Maak ondertussen de bolognaisesaus.
  6. Doe wat kokosolie of olijfolie in een grote en diepe pan en voeg daar de ui, look, wortel en selder (allemaal gesneden uiteraard) aan toe.
  7. Zet het vuur op een middelhoog vuurtje zodat er zeker niets aanbrand en laat even garen.
  8. Voeg het biologisch vlees toe aan de pan.
  9. Snijd de tomaten in stukjes en doe ze bij in de pan.
  10. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe.
  11. Doe nu de kruiden en het tomatenconcentraat erbij.
  12. Laat langzaam garen tot de groentjes de gewenste zachtheid hebben. Ik laat ze meestal nog een beetje crunchy.
  13. Haal de pompoen uit de oven en schraap met een vork sliertjes van de spaghettipompoen (dit gaat enkel met een spaghettipompoen!).
  14. Schep wat bolognaisesaus over de pompoen.

Bron: Steffi Vertriest

Heerlijke aubergine pizza’s

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

Ik heb dit vorige week klaargemaakt en wou dit zeker delen met jullie.

Het is zo makkelijk en super lekker!

aubergine

Ingrediënten

  • Aubergine
  • Olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/4 eetlepel gedroogde basilicum
  • 1/2 eetlepel Italiaanse kruiden
  • Paar blaadjes verse basilicum
  • Mozzerella bolletjes

 

Hoe klaarmaken:

  • Snij de aubergine in schijfjes.
  • Doe zout op beide kanten van de schijfjes.
  • Laat de schijfjes 30 minuten rusten.
  • Doen in een pan:
    • Eetleepel olijfolie.
    • 3 teentjes knoflook fijngesneden.
    • 750 gram tomaat in kleine blokjes.
    • 1/4 eetlepel basilicum.
    • 1/2 eetlepel Italiaanse kruiden.
    • Laat 10 minuten sudderen.
  • Veeg zout van de schijfjes aubergine.
  • Vet aubergine voorkant en achterkant in met olijfolie.
  • Leg de schijfjes op een bakplaat en doe er nog beetje Italiaanse kruiden op.
  • Plaats de bakplaat voor 25 minuten in een voorverwarmde oven van 190C°.
  • Haal de plaat uit de oven en doe de tomatensaus op de schijfjes.
  • Werk af met wat verse basilicum.
  • Leg paar mozzerella bolletjes op de schijfjes.
  • Plaats nog voor 6 à 7 minuten de bakplaat in de oven.  Dit tot de Mozerella gesmolten is.

Smakelijk

Gomo shio – Japans sesamzout met kruiden

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

sesamzaad

Heerlijk op rijst, groenten en salades!

benodigdheden

30 gram wit sesamzaad

15 gram grof zout

0,8 gram brandnetel

0,8 gram heermoes

Bereiding

Rooster de sesamzaden in een droge pan tot ze gaan geuren.

Laat afkoelen en maal heel kort in een vijzel.

Meng het zout en de kruiden en maal nogmaals kort.

Het is de bedoeling dat dit mengsel nog een tamelijk grove structuur heeft.

Gebruik een trechter om over te gieten in een kruidenpotje.

 

Gezonde zachte pepermuntcakjes

Essentiële oliën zijn geweldig om smaak of pit toe te voegen aan uw favoriete maaltijden.  Ze kunnen de natuurlijk smaak van verse kruiden versterken, maar zijn nog meer geconcentreerd en kunnen prima hele jaar door gebruikt worden, wanneer verse kruiden niet beschikbaar zijn.

Let op: Essentiële oliën zijn extreem geconcentreerd, dus u zult niet zoveel olie als droge specerijen of extracten gebruiken.  Begin met 1 druppel per keer.

Het beste moment is op einde toevoegen of wanneer het eten beetje afgekoeld is.  Want essentiële oliën zijn vluchtig.

EO-pepermunt-peppermint-essentiele-olie-enkel

Benodigdheden

  • 375 ml kokosolie
  • 310 ml ahorn siroop
  • 225 ml cacaopoeder
  • 1/2 eetlepel zeezout
  • 1 uitgeschraapte inhoud van een vanillestok
  • 3 druppels essentiële olie pepermunt

Bereidingswijze

Verwarm de kokosolie totdat deze vloeibaar wordt.  Combineer alle ingrediënten in de mixer totdat er een glad mengsel ontstaat.  Doe het mengsel in een ovenschaal en verspreid gelijkmatig.  Plaats het in de koelkast tot het stolt.  Snijd in stukken en genieten maar!

 

Opmerking ! Siliconen bakvormpjes gebruiken of bakpapier in bakvorm leggen.

Maak je eigen badolie: zo simpel

geplaatst in: Etherische olie | 0

wat heb zoal nodig

  • 120ml kokosolieIMG_20160220_101712
  • Etherische olie van Lavendel (echte)
  • kleine vormpjes
  • leuk potje om stukjes in te bewaren.

 

Heel simpel

Je smelt kokosvet en laat het afkoelen.  Dan voeg je er 8 druppeltjes EO van Lavendel aan toe.

Alles goed roeren en in de vormpjes gieten.

Even in de diepvries.  Je zal zien dat alles snel stolt.

Daarna gewoon in koelkast bewaren.

 

Geniet van jouw lekker geurende bad en je zal een mooi zachte huid hebben nadien!