Hemels lekker zelfgemaakte snickers

geplaatst in: Gerechten, tussendoortjes | 0

Ingrediënten:

  • 100 gram pure chocolade (minimaal 70%)
  • 2 -3 handjes zoute pinda’s
  • 10 kleine dadels of 5 grote dadels.snickers

Bereidingswijze:

  • Smelt de chocolade au bain marie.
  • Snij de dadels open en haal de pit eruit.
  • Doop de binnenkant van de dadels in de chocolade.
  • Snij de pinda’s in stukjes en strooi deze over de chocolade in de binnenkant van de dadels en rol de dadels op.
  • Doop dan de dadels nogmaals in de chocolade en strooi er nog wat pinda’s overheen.

 

Laat het je smaken!

 

Bron: thegreenhappiness

Suiker en suikervervangers

Een groot nadeel van het eten van alle vormen van suikers is dat ze ons lichaam beroven van nogal wat vitamines en mineralen, met name de B-vitamines en magnesium.

Het lichaam heeft deze vitamines en mineralen nodig om de suikers als energie in ons lichaam op te slaan en het later weer beschikbaar te maken.B-vitamines zijn nou juist de vitamines die ons energie geven en magnesium is een mineraal dat nodig is voor heel veel processen in ons lichaam. Veel vrouwen die klagen over vermoeidheid komen vaak magnesium en vitamine B tekort. (Overigens verbruikt het verbranden van suiker ook mineralen als chroom, koper, zink en mangaan, dus het gaat niet alleen om magnesium).Groep 1 zijn de geraffineerde, korte suikers;  loze suikers zonder vitamines en mineralen erin. Als je deze eet haalt je lichaam de mineralen die nodig zijn om de balans te herstellen o.a. uit je botten en tanden. Daar kunnen we niet zuinig genoeg op zijn.

suiker vergif

 

 

 

Synthetische zoetstoffen maken je dik

Laten we kijken naar groep 3. Er is een verschil tussen semi-synthetische zoetstoffen (alle benamingen die eindigen op -tol plus isomalt) en synthetische zoetstoffen. De eerste groep heeft hetzelfde nadeel als groep 1 want het zijn geraffineerde suikers; ze bevatten dus geen mineralen meer. Deze groep valt wat mij betreft dus ook af.De synthetische zoetstoffen zijn in een fabriek in elkaar geknutseld en worden daarom door ons lichaam niet herkend. Het zijn de kunstmatige zoetstoffen die worden gebruikt in lightproducten. Ze zijn lichaamsvreemd en hebben hierdoor veel nadelige lichamelijke en geestelijke effecten. Gebruik je ze om af te vallen, bedenk dan dat ze je lichaam voor de gek houden en je er nog meer trek van krijgt in zoetigheid. Uit een 14-jarig onderzoek onder 66.000 vrouwen is gebleken dat vrouwen die lightproducten gebruikten zwaarder en zieker waren geworden dan vrouwen die producten gebruikten zonder zoetstoffen, maar met suiker.  Wat mij betreft valt alles in deze groep absoluut af.

Pas ook op met (producten gezoet met) stevia!

Stevia is een plantje waarvan de groene blaadjes een sterk zoete smaak bevatten. Steeds meer producten, zoals ook Coca Cola Life, worden gezoet met stevia, waardoor wij als consumenten de indruk krijgen dat het gezond is. Dit staat dan ook op de verpakking: ‘Groene keuze’ of ‘Natuurlijk gezoet’. Niets is echter minder waar. Vrijwel alle fabrieken, ook Coca Cola, gebruiken geen natuurlijke stevia maar stevia glycosiden ofwel E960. Dit is voor 98% maltodextrine met een heel klein beetje geraffineerde stevia. Maltodextrine is een stof die bloedsuikerspiegel nog sterker verhoogt dan normale suiker. Dan kan je nog beter wat gewone suiker gebruiken! Als je dan toch een keer een cola wilt drinken, drink dan liever een normale cola; alle andere varianten zijn slechter voor je.

Gebruik jij stevia in de vorm van druppeltjes, pilletjes of wit poeder? Stevia is een groen plantje. Zodra het wit is of druppeltjes zijn geworden heeft een fabriek eraan gesleuteld en heeft het weinig natuurlijks meer. Lees op het etiket wat het werkelijk is en laat je niet misleiden!

De natuurlijke zoetstoffen dan?

Er is al een hoop afgevallen. Dat ruimt lekker op! Wat we nog over hebben zijn producten uit groep 2: de ongeraffineerde suikers uit de natuur. Dit zijn de suikers zoals de oermens ze ook af en toe kon vinden. Denk aan fruit, ahornsiroop, agave, kokosbloesemsuiker, stropen gemaakt van granen (rijst-, mais-, mout-), oerzoet of ongeraffineerde suikerbietenstroop, palmsuiker, honing en het groene steviaplantje.

Het voordeel is dat deze groep nog alle vitamines, mineralen en sporenelementen bevatten en door ons lichaam wordt herkend als voedingsstof. Het nadeel is dat de meeste hiervan aardig wat fructose en sucrose bevatten, wat niet goed is voor respectievelijk je lever en je bloedsuikerspiegel.  En ik ben erg zuinig op je lever en je bloedsuikerspiegel! Fruit is natuurlijk prima zolang je er geen bergen van eet en ook de vezels erbij neemt. Liever niet uitpersen dus, maar als geheel eten. Laten we nog even verder kijken naar deze zoetstoffen.

Agavesiroop

Agavesiroop is afkomstig van een soort cactus; de agave. De nectar daarvan is een natuurlijk product, maar helaas is dat niet wat we in de winkels krijgen aangeboden. De agavesiroop die wij kunnen kopen is ontstaan na een proces van filteren en bewerken, waarbij veel mineralen en enzymen verloren zijn gegaan en veel fructose is ontstaan. Onthoud: fructose is slecht voor je lever. Deze valt dus af.

Ahornsiroop (Maple Syrup)

Ahorn-siroop (maple syrup) is het sap van de Canadese esdoorn. Deze komt wat beter uit de bus; het bevat redelijk wat mineralen en sporenelementen maar ook erg veel sucrose, wat je bloedsuikerspiegel doet stijgen. De kans is ook erg groot dat je suikerstroop koopt met een ahornsmaakje erin. Echter: de biologische, 100% ahornsiroop graad C (deze is rijker aan mineralen dan graad A) komt wat mij betreft door de screening zolang je deze met mate gebruikt. Dat is nummer één.

Graanstropen

Graanstropen bevatten geen fructose dus dat is een pluspunt. Ook deze graanstropen worden echter vaak vermengd met suikerstropen, goed etiketten lezen dus. Daarbij kunnen ze spijsverteringsproblemen geven omdat je het enzym maltase nodig hebt om ze te kunnen verteren. Ze zijn niet zo zoet, waardoor de kans groot is dat je er teveel van gebruikt. Er zijn beter opties.

Oerzoet, oersuiker

Oerzoet is 96% sucrose; het heeft dus een sterk effect op je bloedsuikerspiegel en valt daarom ook af.

Palmsuiker

Palmsuiker wordt gemaakt van het sap van de Indonesische Arenga Palm. Het heeft veel voordelen, maar het nadeel is dat de productie ervan zeer arbeidsintensief is. Het is dan ook van belang om hier een fairtrade product van te kopen om zeker te weten dat de producenten een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product. Maar er is een beter alternatief, namelijk kokosbloesemsuiker.

Kokosbloesemsuiker/kokospalmsuiker

Dit wordt gemaakt van het sap van de kokosnootbloesems. Deze suiker bevat veel mineralen en vitamines en heeft weinig effect op je bloedsuikerspiegel. Het bevat weinig glucose en fructose. Het is tevens uitgeroepen tot de meest duurzame suiker omdat er geen bomen voor hoeven worden gekapt en de boom ook gewoon kokosnoten blijft produceren. Ook hier moet je altijd opletten dat je pure kokosbloesemsuiker koopt die niet vermengd is met bruine suiker. Maar kokospalmsuiker is dus een goede keuze. Dat was nummer 2!

Honing

Helaas bevat honing veel fructose én glucose, afhankelijk van de soort. Als je rauwe, koud geslingerde, ongefilterde honing kiest dan bevat het nog veel gezonde stoffen. Dus wat mij betreft is dat een redelijke keuze zolang je er kleine beetjes van gebruikt. Bezoek eens een imker bij jou in de buurt en koop het daar zou ik zeggen. Dit is dus nummer 3.

Groene stevia

Tot slot de groene stevia; de gedroogde blaadjes van de steviaplant gemalen tot poeder. Het bevat geen fructose of sucrose en heeft dus geen negatief effect op je lever of bloedsuikerspiegel maar geeft je ook nauwelijks gezonde stoffen, omdat je er maar heel weinig van nodig hebt. In een smoothie kan groene stevia een goede optie zijn als je deze iets zoeter wilt zonder al teveel fruit toe te voegen. Dit is dus wat mij betreft nummer 4.

De vier winnaars en de echte winnaar!

De vier winnaars wat mij betreft zijn dus biologische Ahornsiroop graad C, biologische kokosbloesemsuiker, koud geslingerde, ongefilterde honing van een imker bij jou uit de buurt en groene steviapoeder. Volgens mij kan je hiermee alle kanten uit. Gebruik ze echter met mate en zorg vooral dat je steeds minder zoetigheid nodig hebt. Je kunt echt afkicken van zoetigheid als je dit steeds minder gebruikt. Je smaakpapillen gaan je hiermee helpen en dan ben jij pas de echte winnaar!

 

Bron: Energieke vrouwen academie

Quinoa: rijk aan vezels, essentiële aminozuren, ijzer, B-vitaminen, zink en koper

quinoa

 

Quinoa (spreek uit als kienwa) is zo populair dat het voor de lokale bevolking in zuid-Amerika bijna niet meer te betalen is, terwijl het daar al sinds zesduizend jaar het belangrijkste voedingsgewas is.  Quinoa lijkt een graan maar dat is het niet.  Het behoort tot de familie van de ganzenvoetplanten, net zoals spinazie.  Quinoa kun je in plaats van rijst eten, als salade of pap.  Het is glutenvrij en heeft een lage glycemische index.  Je kunt ook Amarant gebruiken, het broertje van Quinoa.  Amarant heeft vergelijkbare voedingswaarde en is ook glutenvrij.

 

Afvallen met quinoa

Quinoa heeft veel positieve eigenschappen.  Quinoa valt namelijk in de categorie ‘compleet voedsel’.  Dit betekent dat het enorm veel vitamines en mineralen bevat en het dus een heel goede toevoeging op gezonde levensstijl is.  Er zit veel proteïne in, waardoor je er een vol gevoel van krijgt.  hierdoor zul je minder snel last hebben van lekkere trek in ongezonde tussendoortjes.  Ook zal quinoa voor meer spierweefsel zorgen en hierdoor kun je sneller calorieën kwijtraken.  Quinoa heeft amper calorieën, maar is vrij machtig, waardoor je helemaal niet veel van nodig hebt.

 

Hoe moet je quinoa eten

Als eerst moet je quinoa goed schoonmaken, bijvoorbeeld in een vergiet met wat water.  Daarna moet je het koken.  Pak voor één hoeveelheid quinoa twee hoeveelheden water en laat het ongeveer vijf tot tien minuten koken.  Je kunt zien wanneer het klaar is als het water is opgenomen en de quinoa doorzichtig is.

 

Ideaal voor vegetariërs

Omdat quinoa zoveel proteïne bevat is het een hele goede vleesvervanger. Vegetariërs krijgen toch de juiste voedingsstoffen binnen.  Het is dus mogelijk om quinoa zonder vlees te eten, maar met wat groenten.

 

Glycemische index

Steeds meer Belgen ontdekken dat overgewicht mede wordt veroorzaakt doordat zij teveel koolhydraten tot zich nemen. Er zijn echter 2 soorten koolhydraten, de goede hebben een lage glycemische index waarde, de slechte hebben echter een hoge waarde en zorgen er voor dat glucosespiegel in het bloed steeds omhoog gaat na het eten van dat voedingsmiddel. Slechte koolhydraten zijn alle koolhydraten die boven de GI van 50 komen, en goede koolhydraten zijn deze die daaronder zitten.

Heeft u overgewicht dan is het zeker verstanding te kijken naar producten met een lage glycemische waarde.

In de praktijk blijkt de theorie van de GI aan te sluiten bij bestaande opvattingen over gezond eten. Een voeding met een lage GI bestaat namelijk uit veel groente, fruit, peulvruchten, volkoren graanproducten en producten met weinig toegevoegde suiker. In hoofdlijnen komt dat neer op een voeding die in verhouding tot het volume weinig energie levert.

Gerecht met Quinoa

http://www.beetgraag.be/recept-quinoa-broccolglykemi-bloemkool-en-champignons-pascale-naessens/

Gezonde Nutella

geplaatst in: Gerechten, Ontbijt | 0

De voornaamste ingrediënten in deze gezonde chocopasta zijn hazelnoten, die kan je in elke supermarkt vinden.  Zorg er wel voor dat je ongebrande, ongezouten hazelnoten koopt.  Deze hazelnoten vermeng je in je keukenmachine tot je een fijn gruis krijgt (= hazelnootmeel), dat gaan we gebruiken in dit recept.

 

Ingrediënten voor de gezonde versie

  •  150 gram hazelnootmeel
  •  170 gram ahornsiroop
  •    66 gram cacao (biologische rauwe cacao)
  •   amandelmelk (niet teveel, enkel om het mengsel structuur te geven)
  •   snuifje zeezout

bereiding

Doe al de ingrediënten in een keukenmachine en meng alles goed.  Voeg beetje bij beetje amandelmelk toe, tot je de juiste consistentie krijgt.  Het is belangrijk dat je tijdens het mengen af en toe proeft, of er bijvoorbeeld meer cacao in moet of iets meer ahorn siroop, enz.

Als het klaar is kan je het in een afgesloten bokaaltje 3-4 weken bewaren in de koelkast.

Geniet ervan!

 

Dit alternatief is pak beter dan de echte:

nutellapot

bron: Health Talks

Citroenmelisse

geplaatst in: Dranken | 0

citroenmelisselimonade

Citroenmelisse wordt onder andere aanbevolen bij nervositeit, depressie, slapeloosheid en nerveuze hoofdpijn, omdat dit kruid een kalmerende werking heeft. Door deze kalmerende werking helpt het ook bij spanning, zenuwachtigheid, stress en prikkelbaarheid. Het helpt je af van benauwdheid door stress en spanning.
Het geeft verder ondersteuning bij nachtmerries, angsten en paniekaanvallen.
Dit kruid is slaap bevorderend, opbeurend en emotioneel stabiliserend. Het helpt bij neerslachtigheid, overdreven emoties en humeurigheid.
Het geeft je de sterkte bij het begrijpen en aanvaarden van gebeurtenissen en bij het omgaan met je verleden.
Citroenmelisse werkt krampstillend op de maag, darmen en galwegen. Zo helpt het bij misselijkheid, braakneigingen. Het bevordert de spijsvertering en vermindert winderigheid. Het vermindert ook kramp tijdens de menstruatie en bevordert de menstruatie wanneer deze uitblijft. Hierdoor mogen zwangere vrouwen dit kruid niet gebruiken.
Dit zijn nog maar enkele van de vele eigenschappen van de citroenmelisse.

Ingrediënten

  • 4 grote, liefst onbespoten citroenen
  • 150 g kokosbloesemsuiker
  • 1 liter water
  • bosje verse citroenmelisse
  • ijsblokjes

 

Werkwijze

Schil de citroenen (dun schillen of zeste raspen, het wit geeft een bittere smaak dus enkel het gele erin doen.) en doe ze in een hitte bestendige kan.

Doe de suiker erbij Giet er juist zoveel kokend water bij dat de suiker kan oplossen.

Doe er de helft van de citroenmelisse bij. Laat trekken tot het water afgekoeld is.

Pers de citroenen uit en doe die bij het afgekoelde water. Doe er de rest van het koude water bij. (Je kan altijd wat meer of minder van de aangegeven ingrediënten gebruiken naar eigen smaak.)

Laat de limonade twee uur in de koelkast staan. Doe de citroenmelisse eruit net voor het serveren.

Doe er enkele verse takjes citroenmelisse bij, een schijfje citroen en ijsblokjes.

Zelf notenmelk maken: zo simpel

geplaatst in: Dranken, Ontbijt | 0

notenmelk

Ingrediënten

  • 1 deel noten en/ of zaden , 2 uurtjes weken in water, 250 ml
  • 3 à 4 delen gezuiverd water (750 ml – 1 l)
  • 1-2 medjool dadels (laat ze ook even wellen in water om ze zachter te maken)
  • Vanille extract
  • Snuifje zeezout

 

Bereiding

Mix alle ingrediënten voor de notenmelk in een blender tot je mooie gladde “melk” bekomt.

Optioneel kan je de notenmelk zeven door een zeefdoek of door fijn vergiet.  Experimenteer met andere noten- en zadencombinaties en zoek uit wat je zelf lekkerste vindt.  Je kan hiervoor alle gepelde noten en zaden gebruiken.  Noten met een velletje (zoals ongepelde amandelen), doe je best nog eens door een zeef na het mixen.

Noten laat je beste ook enkele uren op voorhand weken om makkelijker verteerbaar te maken (8u tot 12u).  Een uitzondering hierop zijn de cashewnoten en macademia noten, die hoef je slechts kort te weken om ze zachter te maken.

De melk bewaart ongeveer 3 dagen in de koelkast.

Veel succes!

Vergeet het tellen van calorieën als je gewicht wilt verliezen

Calorieën zijn alleen maar een stukje informatie

Calorieën in voedingsmiddelen zijn net zo belangrijk als de inhoud, de voedingswaarden: vet, vezels, proteïne, koolhydraten etc. 100 calorieën in fruit is niet hetzelfde als dat in deeg,

omdat het lichaam de voedingswaarden niet op dezelfde manier verteert en afbreekt.

Als je bijvoorbeeld een voedingsmiddel zoals avocado eet, dat veel calorieën bevat, maar ook erg rijk is aan gezonde vetten en vezels, dan zal je lichaam die vetten makkelijker afbreken.

Daarnaast zullen de vezels je helpen om wat je niet nodig hebt, beter te elimineren.

Maar als je echter voedingsmiddelen rijk aan suikers, schadelijke vetten en geraffineerde bloem eet, dan ziet je lichaam het mogelijk direct als een voedingsmiddel dat opgeslagen moet worden,

omdat het veel minder voedingsstoffen bevat.

fastfood-SteFou

 

Zijn er voedingsmiddelen om gewicht te verliezen?

We zeggen ‘voedingsmiddelen om gewicht te verliezen’, omdat de calorieën die je lichaam gebruikt om ze verteren, groter zijn dan de calorieën die ze bevatten.

Dit bewijst dat calorieën tellen niet nodig is met deze voedingsmiddelen, omdat wanneer je ze eet, je in realiteit meer energie gebruikt en in andere woorden dus gewicht verliest.

Groenten

Deze voedingsmiddelen die meer calorieën verbranden dan dat ze bevatten, zijn ook wel bekend als voedingsmiddelen met een negatieve caloriewaarde

en zijn voornamelijk groenten en fruit, zoals de onderstaande:

  • Kool
  • knoflook
  • Ui
  • Spinazie
  • Tomaat
  • Asperge
  • Rode biet
  • Broccoli
  • Wortel
  • Selderij
  • Komkommer
  • Aubergine
  • Pompoen

Fruit

  • Appel
  • Meloen
  • Bessen
  • Grapefruit
  • Citroen
  • Papaja
  • Ananas

Daarom raden we aan dat je dieet voornamelijk op deze voedingsmiddelen is gebaseerd.

 

 Goede vetten, slechte vetten

Over het algemeen zijn calorieën evenredig aan de hoeveelheid vet die een voedingsmiddel bevat. Ze variëren echter per soort voedingsmiddel en

je zou altijd moeten kiezen voor de soorten die natuurlijk en bevorderlijk zijn. Vetten zijn daarnaast essentieel voor je lichaam en ze helpen bij het elimineren

van vetafzettingen en daarom is ze helemaal uit je lichaam verwijderen een grove fout.

Voorbeelden van gezonden vetten:

  • Plantaardige oliën
  • Gedroogd fruit
  • Zaadjes
  • Avocado
  • Blauwbaars
  • Eigeel

oliën

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeelden van gevaarlijke vetten:

  • Rood vlees en vleeswaren
  • Margarine en andere transvetten
  • Gefrituurd voedsel
  • Zuivelproducten

 

Vezels

Je kan geen calorieën van een voedingsmiddel tellen zonder te controleren of het oplosbare vezels bevat of niet. Vezels voeden je niet, maar het voorkomt wel dat voedingsmiddelen je dik maken.

Het heeft verzadigende eigenschappen, daarom hoef je niet zoveel te eten en het helpt ook bij het elimineren van alles dat je lichaam niet nodig heeft.

Als je bijvoorbeeld een toetje eet (cake, ijs, zoetigheden), zal dit je minder dik maken als je ook een voedingsmiddel rijk aan vezels eet, zoals een appel bijvoorbeeld.

Wat zijn voedingsmiddelen die natuurlijke vezels bevatten?

  • Fruit
  • Groenten
  • Peulvruchten
  • Gedroogd fruit
  • Volkoren granen

Als je de consumptie van voedingsmiddelen rijk aan vezels vergroot, dan zal je eerst schijnbare negatieve symptomen opmerken, zoals een opgeblazen gevoel, darmgassen of zelfs constipatie.

Deze symptomen zijn tijdelijk, terwijl je lichaam zich aanpast aan deze voedingsmiddelen. Je zal de symptomen voorkomen als je goed kauwt en genoeg water drinkt tussen de maaltijden.

 

Laatste tips

Vanwege alles dat we in dit artikel uitgelegd hebben, raden we je aan om calorieën tellen te vergeten en je inspanningen in plaats daarvan te focussen op het kiezen van natuurlijke en gezonde

voedingsmiddelen, die je alle nodige voedingsstoffen zullen geven die je lichaam nodig heeft.

Je zou een gebalanceerd dieet moeten volgen. Je zou niet minder calorieën of minder vet moeten consumeren, maar juist voor kwalitatieve voedingsmiddelen moeten kiezen.

Een gebrek aan gezonde vetten kan vroegtijdige ouderdom van je huid veroorzaken, zoals bijvoorbeeld een droge hoofdhuid, minder bescherming, constipatie etc.

Je zou niet teveel dierlijke eiwitten moeten consumeren, zoals sommige diëten wel aangeven, omdat dit het functioneren van je lever en nieren kan beschadigen

Personen die gewicht willen verliezen, focussen vaak al hun aandacht op de hoeveelheid calorieën die voedingsmiddelen bevatten, net alsof dit de meest betrouwbare manier is

om hun dieet onder controle te houden. Steeds meer onderzoeken hebben echter bewezen dat dit een verkeerde en gevaarlijke manier is om je dieet te plannen. We zullen in dit artikel uitleggen

waarom calorieën tellen niet de beste manier is om af te vallen.

 

Bron: Gezonder LevenGezonder Leven

35 dingen die je kunt doen met Baking Soda

geplaatst in: gezondheidsweetjes | 0

Heb jij al baking soda in huis? Niet te verwarren met schoonmaaksoda want dat kun je absoluut niet gebruiken om te koken. Baking soda, oftewel natriumbicarbonaat of zuiveringszout, is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Sommige mensen weten dat je ermee kunt bakken. Maar dat is lang niet alles. Baking Soda is echt enorm veelzijdig. Zelf heb ik thuis altijd een groot pak staan want ik gebruik het overal voor. Ik geef je hieronder maar liefst 35 manieren om Baking Soda te gebruiken.

Keuken

1. Bakken: Baking Soda wordt gebruikt als rijsmiddel. Gebruik er wel iets zuur bij (bv citroensap)
2. Bonen zonder gas: Kook bonen met een theelepel baking soda en je hebt minder last van gasvorming in de maag
3. Ei pellen: kook een ei met baking soda en je kunt het makkelijker pellen.
4. Wassen groente en fruit: Ontdoe fruit en groente van bestrijdingsmiddelen door ze te wassen in een bak met water en baking soda.

 

Huishouden

5. Stickers verwijderen: meng water met baking soda tot een pasta en wrijf het op lijmresten. Neem af met een warme vochtige doek.
6. Geurvreter: Verdeel een lepel baking soda in je schoenen en laat het een nachtje staan. Zuig de poeder er de volgende ochtend uit.
7. Wc reiniger: Strooi een kopje Baking soda in het toilet en giet daar een kopje azijn overheen. Laat het bruisen en borstel de wc schoon.
8. Zilverpoets: Meng 1 deel water en 3 delen baking soda en poets het zilver met een doek. Spoel goed af en laat drogen.
9. Luchtverfrisser: Meng een paar druppels essentiele olie in een potje met baking soda. Schud even voor een heerlijke geur.
10. Ijs smelten: gebruik ipv zout baking soda om ijs te smelten
11. Schuurmiddel: Maak de wasbak, tegels, douche en bad schoon met baking soda op een natte spons of doek. Goed naspoelen en droog wrijven.
12. Nare luchtjes opvangen: Plaats een bakje baking soda in de koelkast of strooi wat onderin de vuilnisbak of kattenbak om nare luchtjes te laten verdwijnen.
13. Matras opfrisser: Strooi wat baking soda op je matrass, laat het een paar uur zitten en zuig het dan op met de stofzuiger.
14. Huisdieren: Borstel de vacht van je huisdier met baking soda om vieze luchtjes te verwijderen.
15. Opfrissen vloerkleed: Strooi baking soda over je kleed en laat een nacht liggen. Veeg het meeste weg en zuig de rest op.
16. Onkruid-doder: strooi pure baking soda in de voegen tussen tegels / stenen op een patio of pad en het doodt de kleine onkruidplantjes en het voorkomt dat er nieuwe groeien.
17. Vlekkenmiddel: smeer een pasta van baking soda met water op de vlek, laat het weken en was het uit zoals gewoonlijk.
18. Ontstopper: Ontstop je afvoer door er wekelijks 4 eetlepels baking soda in te gooien en door te spoelen met heet water.
19. Alles reiniger: Meng 250 ml lauw water met 1 theelepel baking soda, 1 theelepel groene zeep en een theelepel citroensap in een spuitflacon.
20. Extra waskracht: Je was wordt nog schoner en frisser als je een half kopje baking soda bij de was doet.
21. Bloemen: Voeg een theelepel baking soda toe aan het water in de vaas en je bloemen blijven langer mooi.

 

Verzorging

22. Schoonmaken kam en borstel: verwijder natuurlijke olie en haarresten door je borstel/kam te laten weken in een bakje warm water met een lepel baking soda.
23. Deodorant: zie hier hoe je het maakt.
24. Verbrande huid door de zon: Meng baking soda met water en smeer dit voorzichtig op je huid om pijn te verminderen.
25. Gezichtsscrub: Maak een pasta van 1 deel water en 3 delen baking soda. Door de kleine korrel is het een zachte scrub.
26. Mondspoelen: Meng wat baking soda in een glas water en gorgel even voor een frisse adem.
27. Haren wassen.
28. Voetenbad: los baking soda op in een bak warm water en week je voeten een tijdje.
29. Handzeep: Maak een pasta van 3 delen baking soda en een deel water en schrob zachtjes vuil en geurtjes weg. Spoel goed af.
30. Badzout: Voeg baking soda toe aan het badwater voor een zachte huid.

 

 

 

Gezondheid

31. Maagzuurremmer: Meng in een glas water een halve theelepel baking soda en drink het elke twee uur. Drink niet meer dan 7 glazen op een dag.
32. Kiespijn: Dip een natgemaakt wattenschijfje in de baking soda en wrijf voorzichtig over de pijnlijke tand of tandvlees. Het verzacht de pijn.
33. Neusspray: Meng water met een theelepel baking soda en doe dit in een klein sprayflesje. Gebruik het op dezelfde manier als neusspray.
34. Wrattenmiddel: Strooi een dikke laag baking soda op de wrat en druppel er wat azijn op. Doe ditelke ochtend en avond tot dat de wrat verdwenen is.
35. PH waarde in balans brengen: Breng de zuurverhouding in je lichaam in balans door in de ochtend en de avond een glas water met een halve theelepel baking soda te drinken.

Bron: Dreamy Healthy Greeny

Croque zonder brood

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

 

Alleen havermout als graan, dit maakt het soms een beetje moeilijk, dus experimenteren is de boodschap.

Maar als je nu eens groentjes in de rooster steekt als alternatief van croque monsieur?
Hierbij het resultaat :
We nemen
– een courgette,
– kruiden,
– kaas (ik nam eerst mozzarella, maar je neemt beter een kaas die krachtiger door smaakt zoals gruyère, parmezaan of een blauwe kaas),
– groentjes om mee te versieren (tomaat, rucola,…)
– olijfolie
Beleg je plak courgette zoals je met een croque zou doen, besprenkel met olijfolie en steek in de machine.
En kijk dit is het resultaat.
Niet vergeten : neem krachtige kaas, snij je courgette dik genoeg zodat het mooi kan grillen en goed kruiden! Ook mogelijk met aubergine of met butternutpompoen.
Bron: proevenopzondag.

In plaats van cup of soup: CUP A ZOODLE

geplaatst in: Gerechten, lunch, tussendoortjes | 0

Geen vier uur cup a soup, maar vier uur cup a zoodle! Neem jij vaak aan het einde van de middag een cup a soup of een ‘opkikker’? Probeer dan de volgende keer dit recept eens! Boordevol verse groenten die je een echte energie-kick geven. Het scheelt je een hoop suiker en toegevoegd zout. Ook vind je de smaakversterker E-621 in deze kant en klare soep-zakjes. In dit recept gaat bouillon zónder smaakversterkers. Het is dan ook aan te raden om geen bouillonblokjes of poeder in de supermarkt te kopen (deze bevatten stuk voor stuk E-621 en andere troep), maar bijvoorbeeld hier, bouillonpoeder zonder enige toevoeging: https://puurmieke.nl/groentebouillon-60g.

 

De eerste keer dat ik van ‘zoodles’ hoorde, wist ik echt niet wat denken. Zoodles? Wat is dat? Mijn antwoord nu: een heerlijke manier om je pasta te vervangen door groentjes! Zoodles zijn courgette-noodles, dus eigenlijk spaghettislierten gedraaid van courgettes.

Je neemt een mason-jar mee naar je werk (of gewoon thuis) met daarin de groenten en bouillonpoeder, daarna hoef je alleen maar even kokend water erbij te doen en klaar ben je! Je kunt natuurlijk nog meer groenten toevoegen, of andere groenten gebruiken.

 

Ingrediënten

– 1,5 tl bouillonpoeder
– 1 klein bosuitje
– 1/4 rode paprika
– 100 gram courgette

 

Bereiding:

Snijd de courgette met een julienne snijder. Maak de paprika schoon en snijd in kleine blokjes. Snijd de uiteindes van de bosui af en snijd in dunne ringetjes. Pak een schone mason jar en vul deze vervolgens met; het bouillonpoeder, bosui, paprika en de zoodles. Deksel erop en in de koelkast zetten tot gebruik. Schenk er dan kokend water op tot net onder de rand en laat enkele minuten staan. Enjoy your healthy energy boost!

 

Bron: http://foodquotes.nl/2015/09/cup-a-zoodle/