Het inmaken van groenten is weer helemaal terug van weggeweest.

geplaatst in: Gerechten | 0

Maar hoe begin je eraan?

Onze moestuin heeft zich weer eens laten gelden. Een bekend gegeven, een massa aan groenten samen rijp. Maar wat doe je daar dan mee help! 

En dat was nog maar het begin van het seizoen 🙂

Vorig jaar nog een derde kleine diepvries bijgezet, maar ondanks die aankoop hebben we onvoldoende bewaarcapaciteit.

Dan maar even terug in de tijd  “grootmoeders wijze” !  Als kind herinner ik mij haar altijd druk in de weer met weckpotten, dus dacht ik, waarom niet uit proberen.  Jazeker, amai en hoe , wat kan je grote hoeveelheden op deze manier verwerken.

Koken met seizoengroenten is altijd lekkerder, goedkoper en beter voor het milieu! Maar niks is zo leuk om in de herfst en winter te genieten van al dat lekkers uit de tuin.

Wat is wecken?

Bij het wecken worden fruit, groenten of vlees ingemaakt op een manier waarop de aanwezige micro-organismes door verhitting gedood worden. Zo blijven de producten langer houdbaar.

Dit heb je nodig

·         Groenten of fruit om in te maken.
·         Weckpotten met bijhorende weckelastieken of klemmen.
·         Weckketel

Een goede voorbereiding is belangrijk:
Pluk het fruit en groenten en verwerk het direct!  Je kan effectief alle soorten inmaken.
Zorg voor een kraaknette werkruimte en dat niet alleen, ook je weckpotten moeten mooi proper zijn. Het is een belangrijk aspect dat je bokalen en flessen goed gesteriliseerd zijn.  Dit doe je door deze een half uurtje in de oven te zetten op 100C° en de inmaakringen (afdichting deksel) kook je in een grote pan met water en een lepel soda gedurende 5 minuten en leg ze dan in een pot met zuiver water tot gebruik.


Nu kunnen we starten met inmaken
1. Was je groenten goed schoon en vul de weckpotten ermee. Hiervoor gebruik je best een trechter, zodat de randen van de weckpotten niet vies worden.
2. Leg de inmaakring op het deksel en draai deze in één handeling om en zorg dat het deksel netjes gecentreerd past op de pot
3. Sluit het deksel goed af met bijbehorende klemmetjes of speciaal kliksysteem.
4. Plaats je inmaakrooster onderaan in de weckketel en plaats je weckpotten hierop. Vul de weckketel met water, totdat de potten 3/4 onder water staan. Indien de potten op elkaar staan moet de hoogste pot 3/4 onder staan.
5. De temperatuur en tijd waarop je je product moet wecken is afhankelijk van product tot product. Zoek dit even op, bij aankoop van een weckpot zit normaal een bijbehorende handleiding met temperaturen en tijden. De wecktijd begint pas op het moment dat de temperatuur van het water 90 graden is.

6. Wanneer de tijd om is , haal je de potten eruit , er bestaat soort tang die heel handig is om deze hete potten eruit te halen. Verwijder de klemmen wanneer de pot volledig is afgekoeld en zet deze in een koele omgeving, eventueel afgedekt door een handdoek.
7. Als alles normaal is verlopen zoals beschreven  kunnen de groenten en fruit jarenlang in het donker bewaard blijven.  Maar zo lang staan ze er bij ons meestal niet 😊.


Wist je dat je zelfs cake of muffin kan wecken.  Heerlijk toch altijd cake of muffin in huis.


Wat heb je nodig?
·         300 gram speltbloem
·         1/4 theelepel zout
·         2 theelepels bakpoeder (ik gebruik wijnsteenbakpoeder )
·         240 ml havermelk
·         1 ei
·         1 theelepel vanille extract
·         100 gram gesmolten grasboter
·         150 gram blauwe bosbessen
·         Weckpotten van 290ml


Stap 1: steriliseer uw weckpotten in de oven
Was de weckpotten uit in.  Verwarm de oven voor op 100 graden.
Zet de weckpotten in de oven voor half uurtje.  Leg ook de deksels van de weckpotten in de oven.
Doe dit op een bakplaat met de binnenkant van de deksel naar boven zodat deze de bakplaat niet raakt.

Stap 2 voorbereiden van uw weckpotten
Haal uw weckpotten uit de oven en zet de oven op 190 graden. Smeer uw weckpotten aan de binnenkant in met boter (ik gebruik hiervoor gewoon wat keuken papier, maar siliconen kwast kan ook altijd) en strooi er wat paneermeel in.
Ik gebruik hiervoor Schär Pan Gratí Paneermeel.  Zorg er ook voor dat u de bovenste randen van het weckglas niet raakt zodat de inmaakringen straks goed hun werk kunnen doen. Gebruik anders een trechter.

Stap 3 maak het beslag voor de muffins
Doe de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom en meng alles goed door elkaar tot een deeg.
Mix in een andere kom het ei, de melk, de boter en vanille extract.
Maak in het midden van uw deeg een gaatje en giet hierin uw ei-melk-botermengsel.
Meng het geheel goed door elkaar met een lepel. Voeg de bosbessen toe en roer alles goed door elkaar tot uw een klonterig deeg heeft.

Stap 4: Vullen van de weckpot
Neem een weckpot en vul deze voor de 1/2 met het muffinbeslag.

Stap 5: Nog even n de oven! Zet de weckpotten met het beslag in de oven en bak de muffins gedurende ongeveer 30 a 40 minuten in de oven.
Controleer met een sateprikker of de muffins gaar zijn. Als de sateprikker droog uit de muffins komt is deze perfect gebakken.

Stap 6 wecken: Sluit de weckpotten met de inmaakringen en weckklemmen.  Zet de weckketel op 100 graden en weck uw weckpotten daarna gedurende 30 a 35 minuten.  Laat de weckpotten volledig afkoelen en verwijder de weckklemmen.  Muffins of cake in weckpotten zijn 6 maanden houdbaar.

Nog even deze tip: wil je aan de slag en heb je nog geen materiaal of mis je recepten kijk dan eens op deze handige website: https://weckenonline.eu/weckrecepten/