Leuk idee voor de feestdagen: pesto maken met wortelloof

geplaatst in: Avondeten, Gerechten, lunch | 0

 

 

Al jaren gooi ik het loof van wortelen weg.  Maar na het lezen van een super leuk artikel in een Nederlands tijdschrift, kwam ik tot de ontdekking dat je dit loof dat vrij bitter is kan gebruiken in salades, groentesoep, maar ook in pesto.

 

De meeste mensen denken dat het loof van wortels giftig is, maar het is eetbaar en bevat mineralen en vitaminen.   Dus ook in de winkel keek men even raar op toen ik vroeg om het loof er niet af te halen maar netjes te laten zitten.  Want je kan er niet alleen een hemelse pesto mee maken, het loof zorgt er trouwens ook voor dat je wortels langer goed blijven.

Het loof gooi ik niet meer weg en gaat er pas af als ik de wortels en het loof ga verwerken tot iets lekkers!

Ingrediënten

  • 1 bos wortelloof
  • 5 takjes basilicum
  • 6 walnoten
  • 50 gram Parmezaanse geraspte kaas
  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • wat zeezout en peper.

 

 

Bereiding

Haal de vergeelde takken en de onderste stelen eraf en was het zand er heel goed af.  Laat het loof netjes uitlekken.  Hak daarna de noten en kaas in grove stukken, doe het loof in de blender en maal alles fijn voeg nu basilicum, noten en knoflook toe en maal tot alles fijn is, voeg daarna de kaas (in stukjes) met wat peper en 50 ml olie toe en meng alles goed.  Voeg indien gewenst wat zout toe.  Is de pesto niet smeuïg genoeg kan je nog wat olie toevoegen en mix alles tot een overheerlijke pesto.

Doe de pesto in de potjes en giet er een dun laagje olie  voor een langere houdbaarheid.  Je pesto is deze manier best nog paar weken houdbaar in de koelkast.

 

Leuke tips om te variëren

De walnoten kunnen ook vervangen worden door bv pijnboompitjes of paranoten!

 

 

Bron: Patricia Crement