
🧁 Van zoetebek tot energiebom: wat als je lijf gewoon uit balans is? 💥
We willen allemaal stralen, energie hebben voor tien en zonder zuchten onze veters kunnen strikken (yep, ook na een lange dag 😅).
Maar soms werkt je lijf precies tegen… Je bent moe, hebt constant zin in iets zoets, je buikje groeit vrolijk mee (ook al leef je niet op pizza), en afvallen? Dat lijkt haast onmogelijk.
Herkenbaar?
Dan is het misschien niet “gewoon de leeftijd” of “te druk gehad”… Misschien is je lichaam gewoon een beetje uit balans. En vaak zijn je hormonen, je vetweefsel en je bloedsuikerspiegel daar de stille boosdoeners van.
Wist je dat het coronavirus ook je vetweefsel kan aanvallen? Say what?! 🤯
Dat was de opvallende titel van een HLN-artikel van 9 december 2021. Het ging om een studie van onderzoekers aan de universiteit van Stanford, in samenwerking met collega’s uit Duitsland en Zwitserland. Kleine kanttekening: het onderzoek werd op dat moment nog niet officieel nagekeken door andere wetenschappers (aka peer-reviewed), dus enige voorzichtigheid is wel op z’n plaats.
Maar de resultaten zijn toch behoorlijk intrigerend.
Ze zouden namelijk een nieuw licht kunnen werpen op waarom mensen met overgewicht of obesitas een hoger risico lopen op een ernstig verloop van COVID-19 of zelfs overlijden. Ja, veel van hen hebben onderliggende aandoeningen zoals diabetes, maar… dat is lang niet altijd het geval. Steeds meer onderzoekers geloven dat het risico niet alleen in die aandoeningen zit, maar in het vetweefsel zelf.
Wat ik zelf echt frappant vond aan deze studie: het coronavirus gebruikt vetweefsel als een soort ‘verstopplek’ in het lichaam — net zoals we dat ook al zagen bij het HIV- en griepvirus. 😳
En als dat klopt, dan betekent dat dus ook: hoe meer vetweefsel, hoe meer schuilplaatsen voor het virus én hoe groter de kans op een overdreven immuunreactie. Dat zou mogelijk een rol kunnen spelen in het ontstaan van langdurige COVID-klachten (long COVID).
Nog even belangrijk: dit onderzoek is relatief nieuw en er zijn nog veel vragen. Maar één ding staat vast: overtollig vetweefsel zorgt wel vaker voor ongemakken, en is bovendien een bekende risicofactor voor onder andere diabetes type 2.
Wil jij je terug beter in je vel voelen?
Ga dan vooral niet op dieet ❌ maar geef je stofwisseling de liefdevolle reset die het verdient 💚 met een gezonde, haalbare levensstijl die je volhoudt op lange termijn.
👉 Ben jij die vermoeidheid ook moe?
👉 Zit dat hardnekkige vet vooral rond je buik — en is zelfs je veters strikken al een hele workout?
👉 Heb je vaak (té veel) zin in zoet? En nog meer na dat ene koekje of stukje chocolade?
👉 Lukt het je maar niet om dat overtollige gewicht kwijt te raken, hoe hard je ook je best doet?
👉 Kamp je regelmatig met hoofdpijn of dipjes door de dag?
Dan is het tijd om te kijken naar wat er écht aan de hand is.
Wanneer je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Geen probleem, want insuline komt tussenbeide om die stijging weer netjes af te remmen.
Maar… als je vaak suiker of sterk bewerkte voeding eet, schiet je bloedsuiker razendsnel omhoog. En dat is op termijn moordend voor je lijf. Vergelijk het met een auto waarbij je constant plankgas geeft én vol op de rem moet gaan staan — dat houdt geen enkele motor vol. Je lichaam trouwens ook niet.
En nee, gewoon “suiker laten” is niet genoeg. Ook brood, rijst, pasta en aardappelen bevatten koolhydraten die je bloedsuiker beïnvloeden. Ze werken iets trager dan pure suiker, maar overdaad schaadt ook hier.
Moeten dan álle koolhydraten de deur uit?
Nee hoor, absoluut niet! Koolhydraten zijn niet de vijand — het gaat erom welke je kiest en hoeveel je ervan eet.
In plaats van elke dag witte pasta of stokbrood op tafel te zetten, probeer eens wat verrassende (en veel vriendelijkere) alternatieven:
🍝 Konjacwortel (ook wel shirataki) is een superlichte vervanger voor pasta — bijna geen calorieën en toch een volle maag!
🥞 Start je dag eens met een luchtige boekweitpannenkoek in plaats van toast of ontbijtgranen.
🍚 Quinoa is een heerlijk alternatief voor couscous of rijst — bomvol eiwitten en vezels.
🍟 Zin in comfort food? Maak eens frietjes van wortel of knolselder — zoet, krokant en verrassend lekker.
🥔 En wist je dat je met knolselder ook heerlijke, kroketjes kan maken?Het recept vind je hieronder!
Het draait allemaal om slimme keuzes, niet om alles te schrappen. Eten mag lekker én voedzaam zijn — je lichaam (en humeur) zullen je dankbaar zijn 😄
Lekkere knolselderkroketjes
Ingrediënten
- 1/2 knolselder geschild en in blokjes gesneden
- 2 eieren
- paneermeel
- peper en zout
- nootmuskaat
- 1 el kokosolie
- geurloze kokosolie om te frituren
Bereidingswijze
Kook de knolselderblokjes beetgaar. Giet af en laat goed uitlekken. Pureer en meng er 1 eidooier door samen met 1 el kokosolie (bewaar overgebleven eiwit om de kroketten te paneren). Voeg nu peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Meng er vervolgens 2 el paneermeel doorheen. Laat helemaal afkoelen in de koelkast.
Zet 2 diepe borden klaar:
- losgeklopt ei
- ander overgebleven eiwit + 1 el paneermeel
Vorm met de handen balletjes van de puree. Haal de balletjes achtereenvolgens door paneermeel, ei en opnieuw door paneermeel.
Verhit de geurloze kokosolie in pan of wok. Frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn. Draai de balletjes regelmatig om. Laat even uitlekken op keukenpapier.
Smakelijk!
