de sleutel ligt in de natuur

Coronavirus valt ook vetweefsel aan

Dit was de titel van een artikel uit HLN van 9/12/2021.  Het gaat om een studie die online werd gepost door onderzoekers van de universiteit van Standford.  Zij deden dit experiment samen met collega's uit Duitsland en Zwitserland.  Maar enige voorzichtigheid is wel nog geboden want de studie werd nog niet nagekeken door andere wetenschappers.

Het onderzoek zou nieuw licht kunnen werpen op de vaststelling dat mensen met overgewicht of obesitats een groter risicolopen lopen op een zware ziekte of overlijden.  Hoewel zij vaak onderliggende aandoeningen hebben zoals diabetes, is dat lang niet altijd het geval.  Hierdoor zijn wetenschappers steeds meer overtuigd dat hun kwetsbaarheid te maken heeft met de extra kilo's zelf.

Wat ik wel heel frappant vond in het onderzoek is dat  het covid virus het lichaamsvet als reservoir bleek te gebruiken (zoals dat ook zo is bij hiv- en influenzavirus bv.).

Dus als dit effectief zo is, wil dit zeggen dat hoe meer vetweefsel je hebt, hoe meer kans het virus heeft om te reageren en een hevige immuunreactie uit te lokken. Dit zou dan weer willen zeggen dat het geïnfecteerde vetweefsel een rol zou kunnen spelen in ontwikkeling van langdurige covid.

Dit is natuurlijk nog vrij recent onderzoek, maar we weten allemaal dat een kilootje meer vaak veel ongemakken met zich meebrengt en ook basis kan vormen voor diabetes type 2.

Wil  jij je terug beter in je vel voelen?  

  • Ga vooral niet op dieet, maar herstel je stofwisseling met een gezonde levensstijl!
  • Ben jij die vermoeidheid ook moe,
  • Zit jouw vet ter hoogte van je buik en is zelfs je veters vastmaken een helse opdracht?
  • Heb jij regelmatig zin in zoet.  meer nog: als je iets zoet eet, heb je nog meer zin naar zoet?
  • Heb je moeite om het teveel aan gewicht kwijt te raken?
  • Heb je vaak hoofdpijn?

Wel je bloedsuikerspiegel stijgt als gevolg van het eten van voedsel.  Insuline zorgt ervoor dat er daling  komt.  Maar als je veel suiker of foute dingen eet dan stijgt je bloedsuiker razend snel.  Dit is moordend voor je lichaam. Zeker als je deze foute levensstijl langdurig aan gaat houden. Je gooit hiermee allerlei processen uit balans.  Eigenlijk kan je dat vergelijken met een auto waarvan je voorturend de gaspedaal indrukt.  Insuline kan je dan weer zien als je rem.  Dus je geeft plankgas heel de tijd en moet telkens ook heel hard op rem gaan staan.  Dit loopt fout af als je dit met een auto zou doen.  Dit is niet anders met ons lichaam.  

Hou er welk rekening mee dat het laten van suiker niet voldoende is.  Ook brood, rijst, aardappelen en pasta bevatten koolhdyraten.  Deze zijn wel iets trager dan de suiker.  Maar ook deze gebruik je best met mate.

Kan jij het niet alleen en wil je iets aan gezondheid/gewicht doen en je terug goed in je vel voelen.  Misschien kan een traject bij Evygoesnature jou van een rups veranderen in een prachtige vlinder, die terug de energie heeft om te fladderen.

 

Moeten alle koolhydraten dan gelaten worden?

Nee natuurlijk niet.   Maar probeer eens konjacwortel uit als alternatief voor pasta.  Of eet een boekweitpannenkoek als ontbijt. Vervang je couscous of rijst eens door quinoa.   Heb je al eens wortel of knolselderfrietjes geprobeerd?  

Wist je trouwens dat knolselder ook een ideale groente is om puree mee te maken?

En al gehoord van knolselder kroketjes?

Wat heb je nodig:

Aan de slag

Kook de knolselderblokjes beetgaar.  Giet af en laat goed uitlekken.  Pureer en meng er 1 eidooier door samen met 1 el kokosolie. (bewaar overgebleven eiwit om de kroketten te paneren).  Voeg nu peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.  Meng er vervolgens 2 el paneermeel doorheen.  Laat helemaal afkoelen in de koelkast.

Zet 2 diepe borden klaar:

  1. met losgeklopt ei
  2. ander overgebleven eiwit + 1 el paneermeel

Vorm met de handen balletjes van de puree.  Haal de balletjes achtereenvolgens door paneermeel, ei en opnieuw door paneermeel.

Verhit de geurloze kokosolie in pan of wok.  Frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn.  Draai de balletjes regelmatig om.  Laat even uitlekken op keukenpapier.

Smakelijk!