fbpx


de sleutel ligt in de natuur

Groot nieuws!  E-fit Waasland opent haar deuren en iedereen is welkom!

zaterdag 21 & zondag 22 januari van 10u tot 17u!

  🤔 Wat valt er te beleven?

  • kennismaken met e-fit
  • gezellige babbel met de e-fit coach
  • gezonde bites en drankjes
  • 20% gratis beurten + gratis testsessie geldig tot 21/2/2023 

 🚩Waar?

  • Evygoesnature - Zwaanaardestraat 58 te Sinaai
  • (ondanks wegenwerken vlot bereikbaarbaar vanuit Sinaaidorp - toestemming politie Sint-Niklaas om bord C1 te passeren voor activiteiten bij Evygoesnature)

❓Wat is E-fit?

Matcha heeft de reputatie verworven van het gezondste plantaardige product ter wereld!

Wat zijn de voordelen van matcha thee?

  • Er zijn meer antioxidanten aanwezig in matcha dan in andere thee. Deze zorgen er onder andere voor dat je bloedsuikerspiegel niet piekt of daalt, doordat de energie langzaamaan wordt vrijgegeven.  Ook heb je antioxidanten nodig om je te beschermen tegen vrije radicalen. Deze laatste kunnen je cellen beschadigen, hart- en hersenziekten en kanker veroorzaken. Matcha bevat tot 20 keer meer antioxidanten dan de al zeer gezonde bosbessen.
  • De thee heeft een onstekingsremmende werking op het immuunsysteem.
  • Kan je niet goed tegen cafeïne? Goed nieuws: matcha heeft de voordelen van cafeïne, je wordt er alerter en energieker van, maar niet de nadelen zoals hartkloppingen en nervositeit.
  • Deze thee kan je ook gewicht doen verliezen. Het is namelijk een vetverbrander. Het boost je metabolisme (door de stof EGCG) .

Botten bouillon, zoveel voordelen voor jouw gezondheid!

Bottenbouillon wordt gemaakt door langzaam laten sudderen van dierlijke botten in een pan. Dit klinkt eenvoudig maar is eerder complex gebeuren. De ligamenten, het kraakbeen en beenmerg worden langzaam opgenomen in de vloeistof. De aminozuren, mineralen en andere voedingsstoffen ontbreken vaak in moderne voeding zoals we die nu kennen.

Dit is dus niet zomaar een soepje! Maar een eeuwenoud parelt dat onze grootouders graag inzetten!

💩Een flinke dosis glutamine houdt de darmcellen gezond.

💄Collageen brengt vocht in de huid en zorgt voor verjongend effect. Plus is tevens goed voor haar & nagels!

 

Breek je hoofd niet langer over je hoofdpijn!

Wie gevoelig is voor migraine kent de hoofpijnaanval(len) wel in combinatie met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht, doe er ook maar geur en/of geluid bij.

Wist  je dat migraine drie keer zoveel vrouwen als mannen treft. Men spreekt dan van 'hormonale migraine of mensturele migraine'.  Meestal is dit ten gevolg van een sterke schommeling in de vrouwelijk hormonen zoals een oestrogeendaling tijdens je cyclus of tijdens de overgang.

Maar natuurlijk kan migraine bij vrouwen en ook bij mannen op ieder willekeurig moment plaatsvinden.

Zelf weet ik ook alles over migraine.  Dit kwam bij mij door een teveel aan oestrogenen of ook wel oestrogeendominantie genaamd.  Eenmaal toen ik een lager vetpercentage had, ik de xeno-oestrogenen uit mijn leven had gebannen en ik gewerkt heb op mijn leverwerking en darmen, verdwenen de migraine aanvallen.  Maakt dat ik in hele stressvolle periodes nog eens  uitzonderlijk een migraine aanval heb.

Als slapen niet lukt!

Iedereen heeft wel al eens een slechte nacht gehad.  De volgende dag voel je je dan ook helemaal geradbraakt.  Dit komt omdat je geslachtshormonen en groeihormonen een onderdeel zijn van jouw herstelsysteem.

😤 Maar sta je lange tijd onder stress dan wordt je spierafbrekende hormoon cortisol aangemaakt.  En laat dit hormoon net een onderdeel zijn van je afbraaksysteem.  Ook je afbraaksysteem is van belang maar moet in balans zijn met je herstelsysteem wil je je fit en gezond voelen.  

👀 Het is dan ook vooral tijdens de nacht dat je herstelsysteem aan het werk gaat.  Dan worden het groeihormoon en geslachtshormoon zoals testosteron aangemaakt, die dit hele proces ondersteunen.

😴 Het belangrijkste slaaphormoon hebben we allemaal wel al eens van gehoord.  Dat is melatonine.  Maar weet je wat het juist doet?  Wel het zorgt ervoor dat je gaat inslapen, maar het gaat ook de diepte en duur van je slaap bepalen.


😴 Allemaal goed maar wat kan ik dan doen?

Coronavirus valt ook vetweefsel aan

Dit was de titel van een artikel uit HLN van 9/12/2021.  Het gaat om een studie die online werd gepost door onderzoekers van de universiteit van Standford.  Zij deden dit experiment samen met collega's uit Duitsland en Zwitserland.  Maar enige voorzichtigheid is wel nog geboden want de studie werd nog niet nagekeken door andere wetenschappers.

Het onderzoek zou nieuw licht kunnen werpen op de vaststelling dat mensen met overgewicht of obesitats een groter risicolopen lopen op een zware ziekte of overlijden.  Hoewel zij vaak onderliggende aandoeningen hebben zoals diabetes, is dat lang niet altijd het geval.  Hierdoor zijn wetenschappers steeds meer overtuigd dat hun kwetsbaarheid te maken heeft met de extra kilo's zelf.

Wat ik wel heel frappant vond in het onderzoek is dat  het covid virus het lichaamsvet als reservoir bleek te gebruiken (zoals dat ook zo is bij hiv- en influenzavirus bv.).

Van droom tot tuin, dat mag je wel zeggen!

Evygoesnaturetuin in de kijker in de krant en op tv!

Deze week verscheen er in de Gazet Van Antwerpen en het Nieuwsblad een mooi artikel over de Evygoesnature tuin.  Het verhaal van hoe we beslisten om onze grasmat om te vormen in een gecontroleerde wilde tuin.

Dankzij de make-over veranderde onze tuin, zoals Marc Verachtert het zo mooi verwoord in het artikel, van een groene woestijn in een paradijs voor biodiversiteit.

In een prairietuin hebben de grassen normaal de bovenhand op de vaste planten, maar wij hebben gekozen voor meer evenwicht tussen de bloemen en grassen.  Als meesterherborist heb ik natuurlijk ook voor planten gekozen buiten de prairie. Want bij ons zijn alle planten en is ook iedereen welkom in onze tuin. 

Het is weer zover. De Sint is in aantocht en ook de feestdagen zijn niet meer zover af. 🙉🙊🙄

 

Heb jij het moeilijk om al dit lekkers te weerstaan?

👉 Zorg dat je ontbijt stevig genoeg is: Een volwaardig ontbijt met een gezonde eiwitportie, vezel- en fruitportie zorgt er minder voor dat je in de loop van de voormiddag gaat snacken.

👉 Let ook op met vers fruitsap of smoothies: Eet liever gewoon een stuk fruit uit het vuistje, gemixt fruit kan ervoor zorgen dat je meer naar zoet gaat grijpen…

 

Heb jij ook last van die vakantiekilo's?

Beter voorkomen dan genezen!

Het is inderdaad zo dat we beter de energie zouden gebruikt hebben om ze eraf te houden, dan van nu energie te steken in het ons ergeren omdat het fout is gelopen.

Onthoud voor een volgende vakantie dat voorkomen vaak iets makkelijker is dan nadien terug jezelf te herpakken.

Maar ik geef het toe, het is toch verleidelijk die bbq met vrienden, langer slapen, wat minder tijd in de sportclub.  En ja dan loop je risico dat je al wat vaker gaat eten of grotere porties gaat nemen.  Vaak gaat frisdrank of alcohol iets vlotter binnen als anders.

 

Laat jouw hormonen niet uit balans brengen!

Heel wat producten in ons dagelijkse routine hebben invloed op onze hormonen!

Dat je moet opletten van de teflon anti-baklaag wisten we wel al.  Net zoals pesticiden ook tot niks goeds bijdragen. 

Maar heb je al eens stilgestaan bij je schoonmaakproducten en wasmiddelen.   Met azijn en bruine zeep krijg je alle vlekken klein 😅.

Dan hebben we het nog niet gehad over plastic in verpakkingen, keukenmateriaal, flessen en speelgoed.  Of bij de vlamvertragers in matrassen en sportkledij.  Was daarom je nieuwe kledij altijd voor gebruik.

 

Op midzomernacht, de nacht waarop elke heks wacht!

Ben jij bijgelovig?

 Ik kan niet zeker zeggen dat ik bijgelovig ben, maar ik ben op vrijdag de 13de altijd wat meer op mijn hoede.  Ik ga die ladder ook altijd uit de weg.  Misschien toch beetje bijgelovig 😏.

Ook de viering van midzomernacht gaat gepaard met heel wat bijgeloof.  Zo was men overtuigd dat de planten die men plukte op midzmernacht een geneeskrachige en magische eigenschap kregen.  In mijn tuin zal je alvast 1 heks (zo noemt men herboriste toch vaak 🤣) zien plukken op midzomernacht, of toch in de vooravond ervan.    Je weet maar nooit dat mijn boeketjes nog meer kunnen betekenen.  Want vaak als woorden tekort schieten nemen we vaak bloemen in de plaats.  

Ik heb alvast mijn  nieuwe hobby ontdekt. 

Heb jij soms ook zo zin in chocolade?

 

Maar wist je dat rauwe cacao tal van voordelen heeft? 

Jammer genoeg zoals bij veel levensmiddelen gaan veel voordelen verloren op industrieel niveau.  Door de verhitting en toevoeging van vetten  en suikers word je van dit superfood voor dames minder vrolijk.  

1. Word jij ook zo blij van chocola? 

Het goede gevoel komt van de endorfines die vrijkomen in je lichaam.  Daarnaast bevat rauwe cacao ook nog eens tryptofaan die wordt omgezet in het lichaam tot serontonine, ons feelgood stofje.

100% natuurlijk koffie alternatief!

☕ We gaan geen belletjes blazen vandaag, maar even blazen in een 100% natuurlijk koffie alternatief!  Welkom in de wereld van I.AM.caps!

🚛 Binnenkort verwachten wij 5 verschillende smaken: matcha, rode biet, kurkuma, gember en chai in biologisch afbreekbare I.AM capsules.

💕 Niet alleen ikzelf ben fan van die heerlijke smaken, maar ook mijn lichaam weet deze met 100% natuurlijke ingrediënten en zonder toevoeging gevulde I.AM capsules te waarderen!

🙄 Hier in de praktijk zie ik mensen vaak bedenkelijk kijken als ik hun koffie inname vraag te minderen.  De I.AM capsules zijn een perfect "koffie-alternatief". Want je drinkt ze als een shot, een lungo of een latté.

Is dit dan thee? Nee want je hoeft niet eerst water te koken, je stopt ze gewoon in je nespresso apparaat en klaar. Na een druk op de knop komen ze eruit als een shot!